fredag, april 25, 2025

Reduser sykefravær og utbrenthet med vår innovative løsning!

Del

Sykefraværet i Norge har nådd sitt høyeste nivå på 15 år

med en tydelig økning blant unge og kvinner. I perioden april til juni i år var sykefraværet på 7,1 prosent, noe som tilsvarer et tap på 10,6 millioner dagsverk, ifølge tall fra SSB og NAV. Dette skaper et betydelig press på arbeidsmarkedet og synliggjør behovet for målrettede tiltak for forebygging og støtte, særlig for de mest sårbare gruppene.

8 av 10 unge arbeidstakere har opplevd eller vært nær ved å bli utbrent

Blant unge arbeidstakere er situasjonen spesielt bekymringsfull. Hele 8 av 10 har opplevd utbrenthet eller vært på grensen til å bli det. Dette reflekterer et arbeidsliv preget av høye krav til produktivitet og konstant tilgjengelighet. En rapport fra Sintef avdekker i tillegg at 42 prosent av sykefraværet kan knyttes til arbeidsrelaterte forhold, noe som understreker hvor viktig det er med forebyggende innsats på arbeidsplassen.

Fokus på forebygging fungerer

Tidligere helseinitiativer, som en case-studie fra Tine, har vist gode resultater, spesielt innen fysisk helse. For eksempel førte forebyggende tiltak til en gjennomsnittlig økning på 3,9 kvalitetsjusterte leveår per deltaker, redusert sykefravær med 2,5 dager og årlige besparelser på 7 450 kroner per ansatt. Over 40 år kunne dette gi samfunnet en besparelse på 283 millioner kroner. Tiltakene forbedret også arbeidskapasitet, redusert smerte, økt energinivå og glede ved fysisk aktivitet. Imidlertid fokuserte de primært på fysisk helse og ikke psykososiale faktorer som trivsel, stress og relasjonelle utfordringer.

Vår løsning

En helhetlig tilnærming er nå nødvendig, og et nytt program for psykososial livsstilsanalyse møter dette behovet. Programmet, utviklet av en sykepleier med erfaring fra psykisk helsevern, kombinerer faglig kompetanse med praktisk innsikt for å ivareta både fysisk og psykososial helse.

Vi tilbyr en tilpasset livsstilsanalyse for å kartlegge ansattes behov og identifisere risikofaktorer for fravær og utbrenthet – før de oppstår. Innsikten samles i lettforståelige, kvalitetssikrede rapporter skreddersydd bedriften. Løsningen er praktisk og støttes av helsepersonell i alle faser, og gjør det enklere å forebygge fravær, opprettholde produktivitet og styrke trivselen på arbeidsplassen.

Denne 12-ukers psykososiale livsstilsanalysen gir bedrifter verdifull innsikt i faktorer som påvirker ansattes mentale helse og trivsel. Ved å identifisere og adressere utfordringer som stress og utbrenthet, kan analysen bidra til et sunnere arbeidsmiljø, økt produktivitet og redusert sykefravær, med målbare forbedringer og langsiktige fordeler for både ansatte og arbeidsgivere.

Slik fungerer det:

  1. De ansatte besvarer et kartleggingsskjema med cirka 100 spørsmål/utsagn som dekker ulike aspekter av mental og fysisk helse, livsstil og trivsel, tilpasset den spesifikke arbeidsplassen.
  2. Dataene analyseres ved hjelp av kunstig intelligens, og på bakgrunn av resultatene utarbeides klare og oversiktlige rapporter med konkrete anbefalinger for videre oppfølging.
  3. Helsepersonell gjennomgår og kvalitetssikrer rapportene for å sikre at anbefalingene er relevante og faglig forsvarlige.
  4. Ledelsen får en helhetlig oversikt over arbeidsstyrkens helse og trivsel.

Har du personalansvar?

Ønsker du å vite mer om hvordan en psykososial livsstilsanalyse kan forbedre arbeidsmiljøet i din bedrift? Ta gjerne kontakt på vetlefjeldheim@entingomgangen.no Vi tilbyr en uforpliktende samtale om hvordan vi kan hjelpe deg med å skape et sunnere, mer produktivt og bærekraftig arbeidsmiljø.

Vetle Aarstad Fjeldheim
Daglig leder, en ting om gangen og autorisert sykepleier
entingomgangen.no

Kilder:

https://www.myworkout.com/no/blogg/tine-case-study

https://sykepleien.no/2024/12/sintef-rapport-42-prosent-av-sykefravaeret-skyldes-forhold-pa-jobben

https://www.ssb.no/arbeid-og-lonn/arbeidsmiljo-sykefravaer-og-arbeidskonflikter/statistikk/sykefravaer/artikler/hoyeste-sykefravaer-pa-15-ar

https://www.nrk.no/rogaland/8-av-10-unge-har-opplevd-eller-vaert-naer-a-bli-utbrent-1.16609533

Les mer